Εκπαιδευτική επίσκεψη για την ιστορία της ευεξίας και της ίασης στα Τρίκαλα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑΣ

Συνδυάζοντας τα εκπαιδευτικά αντικείμενα με τη γνώση της ιστορίας της πόλης και των σύγχρονων δράσεών της, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα χρήσιμη εκπαιδευτική επίσκεψη του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΑΛ Τρικάλων.
Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Νοσηλευτικής, Φυσιοθεραπείας και Βρεφονηπιοκόμων της Γ’ τάξης του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΑΛ Τρικάλων πραγματοποίησαν επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ΤΡΙΚΚΗΣ.
Εκεί μιλήσαμε για τον ρόλο του Ασκληπιού και τις θεραπευτικές τεχνικές που αυτός χρησιμοποίησε ως πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας, χαρακτηρισμένος ως θεός της ιατρικής.
Επίσης επισκεφθήκαμε το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό στο Μουσείο Τσιτσάνη, αναλύσαμε τους τρόπους με τους οποίους παρέχονταν ευεξία και ίαση μέσων των λουτρών, από την αρχαία ελληνική περίοδο ως την οθωμανική.
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο μουσείο Τσιτσάνη, από την οποία οι μαθητές αποκόμισαν στοιχεία που αφορούν στον πολιτισμό και το λαϊκό τραγούδι (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Βίρβος, Μητροπάνος, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης, Μουσείο Τσιτσάνη, Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών κ.α.).
Οι στόχοι της επίσκεψης ήταν:
• Να μάθουν οι μαθητές την ιστορία της ευεξίας και της ίασης που έχει ρίζες στα Τρίκαλα.
• Να διερευνήσουν τους τρόπους και τις μεθόδους ίασης
• Να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο της μουσικής ως υποβοηθητικού τρόπου θεραπείας και ως μέσου παιδαγωγικής στήριξης

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΠΑΠΑΝΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΟΚΙΑ ΑΓΟΡΙΤΣΑ